Begeleide
wandeling

Rolampont - Faverolles

Vesting van Langres en necropool van Martroy


Bij mooi weer ziet u in de verte tegenover het dorp de charmante vesting Langres, een historische kunststad op een kalkheuvel van 475 m hoog. De stad bezit als echte vestingstad een opmerkelijk patrimonium. Omdat elke periode zijn sporen heeft nagelaten werd het defensief systeem van Langres een echte geschiedeniscursus die 2000 jaar vestingen beschrijft. Langres houdt aan dit militaire verleden uitzonderlijke monumenten over, met een 3,5 km lange rondgang met 7 torens en 7 poorten die u tijdens een aangename wandeling kan ontdekken.

In het hart van de stad kunnen de kunstliefhebbers genieten van de renaissancegevels en bijzondere hotels die u in de steegjes en op de pleinen kan ontdekken. De stad was ooit het hoofd van een groot bisdom en verschillende gebouwen getuigen van een belangrijke religieuze gemeenschap waarvan de kathedraal van Sint Mammès het centraal monument is. Maar laat ons teruggaan in de geschiedenis…

Langres werd al heel snel door de Galliërs bezet en werd later versterkt door de Romeinen die de stad als eerste een strategische bestemming geven. De stad van de Lingonen, die toen nog Andemantunnum heetten, is de politieke en religieuze hoofdstad van een groot grondgebied en vormt een belangrijk verkeersknoopunt voor het hele noordoosten van Gallië.

Op deze plaats vindt u de Romeinse weg die van Langres naar Reims loopt. Voor u ziet u een klein stukje vrijgemaakte weg, die u gewoon zult oversteken want hij loopt verder door de weilanden naar de heuvel van het mausoleum en loopt eventjes samen met de witte weg.

In de directe omgeving van deze weg vindt u de oude Gallo-Romeinse en daarna Merovingische necropolis van «Martroy», waar delen van grafsteles en sarcofagen tijdens opgravingswerken werden blootgelegd. De grote hoeveelheid overblijfselen doet de aanwezigheid vermoeden van een rijke necropolis die verbonden was met een kleine, sterk geromaniseerde gemeenschap. Er moet een nu niet meer bestaande vereringsplaats zijn geweest want de mondelinge traditie vertelt over een klein kapelletje dat hier stond. Op het oude Napoleontische kadaster ziet men een kruis met de naam «Croix de la Chapelle» dat nog bestond in het begin van de 19 de eeuw. Het kruis stond waarschijnlijk op de plaats van een oud gebouw en bewaarde het heilige karakter van de plaats.

Eperon langrois

Wandel verder door het landschap en stop voordat u aan uw afdaling naar Faverolles begint.

Juridische kennisgevingen | Web plattegrond

Office de Tourisme du Pays de Langres - BP16 - 52201 Langres cedex - Tél : 03 25 87 67 67 - Fax : 03 25 87 73 33