Begeleide
wandeling

Rolampont - Faverolles

De archeologische museum van Faverolles


Op het einde van de jaren 1970, tijdens een onderzoek van de Romeinse weg in het gemeentelijke bos van Faverolles op een vijftiental kilometer van de stad Langres, werden de overblijfselen van een groot Gallo-Romeins mausoleum ontdekt.

Hoewel het monument al vanaf de middeleeuwen door de plaatselijke bevolking als steengroeve voor bouwstenen werd gebruikt, vond men tijdens de opzoekingen die vanaf 1981 tot 1989 met de hulp van een vrijwilligersteam werden gehouden toch nog duizenden brokstukken van stenen van verschillende afmetingen waardoor het mausoleum met een vrij grote zekerheid kon worden heropgebouwd. Dit bouwwerk wordt momenteel tentoongesteld in de archeologische museumwerkplaats van Faverolles, die ook dienst doet als atelier voor de archeologen die deze site bestuderen.

In het Gallo-Romeinse tijdperk werden de doden verast of begraven. De bovenbouw van de tombe bestaat uit een al dan niet uitgewerkt monument dat de sociale status van de overledene weerspiegelt: het gaat van een eenvoudige stele met een inscriptie (epitaaf) tot een mausoleum, de meest vergevorderde vorm van tombe.

Dit monument kreeg een opvallende plaats, namelijk op een heuvel die uitkijkt op de vlakte ten noordoosten van Faverolles. Het werd gebouwd aan de rand van de Romeinse weg die vertrekt van Langres en naar het NNW loopt langs het plateau tussen de valleien van de Marne en de Suize.

Het mausoleum is opgericht in het midden van een groot vierkant terrein dat door een greppel en een berm wordt gevormd. Alleen de basis van het met stukjes natuursteen opgevulde massieve binnengedeelte staat nog overeind. Het mausoleum had de vorm van een slanke toren van bijna 25 m hoog en bestond uit drie niveaus van Korinthische orde, met daar bovenop een dak. De schitterende tombe was overvloedig versierd met grafmotieven en was opgebouwd uit grote, niet gevoegde steenblokken.

Het mausoleum van Faverolles is omwille van zijn afmetingen, ontwerp en versieringen een uitzonderlijk monument.

Musee archéologique

Verder een wandeling in de richting van de kerk van het dorp.

Juridische kennisgevingen | Web plattegrond

Office de Tourisme du Pays de Langres - BP16 - 52201 Langres cedex - Tél : 03 25 87 67 67 - Fax : 03 25 87 73 33