Begeleide
wandeling

Rolampont - Faverolles

De Romeinse weg


De Romeinse weg die vlak bij het mausoleum loopt komt van Langres «Andemantunum», in die tijd een groot verkeersknooppunt. Het is een afsplitsing van de weg van Langres naar Reims, vroeger een Gallische weg die de hoofdsteden van de steden van de Lingons en de Remes in Bar-sur-Aube verbond. De weg komt voorbij Faverolles en gaat waarschijnlijk verder in de NNW richting naar Châlons-en-Champagne en Reims via Chaumont, de vallei van de Blaise en Vitry-le-François.

De weg is gedeeltelijk bewaard onder boshumus, maar voor u ziet u verschillende honderden meters die zijn vrijgemaakt. Langs weerskanten kunt u de greppel en de berm die de weg afbakenden nog onderscheiden.

De aanlegtechnieken van wegen waren aangepast aan de topografie van het terrein en aan de plaatselijke grondstoffen en beschikbare materialen.

Hier werd, nadat men de ligging van de weg had bepaald, de aarde tot op de geologische bodem uitgehakt en op de kanten opgehoopt. Er werden twee zijgreppels gegraven waarbij men de losse aarde waarschijnlijk in het midden ophoopte. De weg die van opzij gezien bol is, werd daarna betegeld met blokken harde kalksteen, afkomstig van de kleine open steengroeven in de omgeving. De stenen werden voor de stevigheid in dwarse richting op hun smalle kant geplaatst en werden aan de zijkanten met grotere stenen vastgezet. Op de buitenbermen werden grensmuurtjes gebouwd die de ligging van de weg moesten afbakenen. Tenslotte werd het oppervlak met een fijne laag ingedamde keitjes bedekt en afgevlakt. U moet zich dus een weg voorstellen die veel minder wanordelijk was dan degene die u hier nu ziet, want de tijd, het verkeer en boomwortels hebben zijn uitzicht veranderd.

Twintig eeuwen later… Bekijk de spoorvorming die is uitgehold in het wegdek, een getuige van een stoet antieke wielen en stel u de verwondering van de voorbijgangers voor wanneer ze het prachtige mausoleum zagen.

Mausolee de Faverolles

Volg nu het spoor van de weg. U zult de weg verlaten en aankomen op de hoger in het bos gelegen steengroeven.

Juridische kennisgevingen | Web plattegrond

Office de Tourisme du Pays de Langres - BP16 - 52201 Langres cedex - Tél : 03 25 87 67 67 - Fax : 03 25 87 73 33