U bevindt zich in de geul die door de Gallo-Romeinen in de heuvel werd gemaakt om de helling van de weg te regulariseren. Deze helling is echter nog altijd tamelijk steil: gemiddeld ongeveer 14%.
In het midden van deze geul ziet u de bolling van de weg met langs weerskanten een greppel voor de afvoer van het regenwater. Het 5 m brede oppervlak van de wegbedekking bestaat uit plaveisel en is tegenwoordig erg beschadigd en vervormd.
Stel u voor welk een enorm werk het voor de Gallo-Romeinen moet zijn geweest om deze geul te graven.
In tegenstelling tot de Grieken die geen omwegen schuwden, bouwden de Romeinse ingenieurs rechte wegen met op de grote verbindingswegen talrijke kunstwerken zoals bruggen en tunnels; voor hen was het belangrijk om de afstanden zo kort mogelijk te houden.
In onze streek zijn er niet zo veel militaire wegen. Veel oude routes zijn eigenlijk een verbeterde versie van de oude Gallische wegen.
De grote wegen die vergelijkbaar zijn met de Franse nationale wegen en die de grote steden onderling verbonden, werden gefinancierd door de staat.
Het onderhoud van de secundaire wegen die op deze grote wegen uitkwamen werd bekostigd door de steden, terwijl de kosten van de kleine wegen die op onze huidige baantjes lijken, betaald werden door de eigenaars van het terrein dat ze doorkruisten.
Aan de rand van de grote militaire banen stonden er elke mijl (1480 m) mijlpalen die soms zelfs zonder sokkel tot 1 meter 80 hoog waren. Ze vermeldden de naam van de keizer die de baan had laten aanleggen of herstellen en de afstand die nog moest worden afgelegd om de dichtstbijzijnde hoofdstad te bereiken. In het museum van Langres kan men een zeer mooie militaire mijlpaal bewonderen die op de Gallo-Romeinse weg van Langres naar Naix stond, ten noorden van Nogent-en-Bassigny en die werd opgericht onder keizer Nerva in 97 na Christus.
Langs deze routes lagen ook afspanningen, herbergen en pleisterplaatsen waar de reizigers even konden uitrusten of de nacht doorbrengen.
Volg de weg tot u bovenaan de geul komt. Hier verlaat u het ontdekkingspad van de archeologische site en ziet u op uw rechterkant opnieuw de groen-gele markering van het wandelcircuit.
Wacht even voordat u uw weg voortzet en stel u de omgeving voor zoals ze 2000 jaar geleden was, toen de handelaars in hun karren met moeite de helling beklommen, eventjes halt hielden om uit te blazen en de trotse tombe die voor hen opdoemde bewonderden.
Uw volgende etappe brengt u naar de gegraveerde grenspalen in het bos.
Office de Tourisme du Pays de Langres - BP16 - 52201 Langres cedex - Tél : 03 25 87 67 67 - Fax : 03 25 87 73 33